Town Square (Piazza della Valle)

City of Onkaparinga

In 2009, as head consultant of a small consortium, we were awarded the contract for the design and documentation of a new town square in the main street of McLaren Vale. The requirement was to create a high quality public space to commemorate the contribution of Italian migrants to the prosperity of the region.

read more
View Gallery ten images
Location
McLaren Vale
Value
Not disclosed

Awards

2012 Civic Trust of SA Awards – Commendation

The project involved the development of over 2000sqm. of open space into paved and landscaped areas suitable for a variety of purposes including open air performances and markets. Inspiration was taken from the visual form of hillside townships in Italy to create a series of multi levelled seating, steps and shade structures using robust materials common the both rural and urban areas. An existing heritage building was carefully incorporated and highlighted in the design. The project involved close liaison with the local steering committee and donated time towards the creation and co-ordination of various artistic installations that form part of the space.